Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano:

Odsłon: 1927

Idealna na każda okazję

Składniki

  • 200 g ziaren ciecierzycy
  • 100 ml passaty pomidorowej
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie)
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę moczymy w wodzie (najlepiej całą noc). Następnie gotujemy w osolonej wodzie.

    Następnie rozdrabniamy używając blendera i dodając passatę pomidorową .

    Dodajemy suszone pomidory, ząbek czosnku oraz stopniowo oliwę z oliwek. Na końcu doprawiamy do smaku lekko soląc. Nadal wszystko razem mieszamy przy pomocy blendera. Opcjonalnie możemy pokroić świeże liście bazyli i wymieszać z pastą. Tak przygotowana pasta jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, krakersów itp. Pastę z ciecierzycy możemy podawać świeżą lub zakręcić w słoiczkach i przechowywać do 7 dni w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń