Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem

Pasta z ciecierzycy z prażonym sezamem

Autor:

Przepisów i artykułów: 464 Ocena: 8614

Dodano:

Odsłon: 2991

Nie jest to typowy hummus, ale polecam tę pastę jego wielbicielom, bo jest to moja ulubiona wersja pasty z ciecierzycy. Podpatrzona i odtworzona już dziesiątki razy:).

Składniki

  • 500g gotowanej ciecierzycy (z puszki lub słoika)
  • 100g sezamu
  • 100ml oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Sezam prażymy na suchej patelni do momentu aż zmieni kolor na brązowy.

  2. W misce umieszczamy odsączoną z wody ciecierzycę, oliwę, sok z cytryny i czosnek. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy uprażony sezam, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy łyżką. Podajemy z pieczywem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń