Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z czarnych oliwek z anchois

Pasta z czarnych oliwek z anchois

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 169

Dodano:

Odsłon: 2315

Dzisiaj na śniadanie delektowałem się (co znaczy zjadłem) wyborną pastą, której smaku nie jest w stanie podrobić nic innego. Pastą z czarnych, hiszpańskich oliwek z anchois, czyli europejską sardelą z oleju i suszonymi pomidorami. Doskonały dodatek do przypieczonej bułki. Idealny na śniadanie lub kolację.

Składniki

  • 100 gram czarnych oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki pasty tahini
  • 5 anchois
  • 4 suszony pomidory
  • 1 ząbek czosnku
  • czarny mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Odsączyłem oliwki i przepłukałem wodą. Wysuszyłem. Czosnek obrałem i pokroiłem na 5 równych kawałków. Anchois osuszyłem na ręczniku papierowym z tłuszczu (moje były w oleju słonecznikowym). To samo zrobiłem z suszonymi pomidorami (też miałem w zalewie z oleju).

  2. Do wysokiego naczynia od blendera wrzuciłem wszystkie składniki, włącznie z sokiem z limonki, pastą sezamową tahini oraz pieprzem. Dokładnie zmiksowałem blenderem na gładką masę, którą możecie podziwiać na, jak zwykle niezwykle udanych zdjęciach :) Pasta z czarnych oliwek z anchois i suszonymi pomidorami gotowa.


  3. Najlepiej podawać ją jako dodatek do lekko podgrzanych kawałków bułki. Smakuje wybornie. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń