Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj na śniadanie delektowałem się (co znaczy zjadłem) wyborną pastą, której smaku nie jest w stanie podrobić nic innego. Pastą z czarnych, hiszpańskich oliwek z anchois, czyli europejską sardelą z oleju i suszonymi pomidorami. Doskonały dodatek do przypieczonej bułki. Idealny na śniadanie lub kolację.
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 774
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 113
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 140
Polecam.
Odsłon: 774
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 113
Składniki
Odsączyłem oliwki i przepłukałem wodą. Wysuszyłem. Czosnek obrałem i pokroiłem na 5 równych kawałków. Anchois osuszyłem na ręczniku papierowym z tłuszczu (moje były w oleju słonecznikowym). To samo zrobiłem z suszonymi pomidorami (też miałem w zalewie z oleju).
Do wysokiego naczynia od blendera wrzuciłem wszystkie składniki, włącznie z sokiem z limonki, pastą sezamową tahini oraz pieprzem. Dokładnie zmiksowałem blenderem na gładką masę, którą możecie podziwiać na, jak zwykle niezwykle udanych zdjęciach :) Pasta z czarnych oliwek z anchois i suszonymi pomidorami gotowa.
Najlepiej podawać ją jako dodatek do lekko podgrzanych kawałków bułki. Smakuje wybornie. Smacznego!