Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pasta z dyni do chleba jest idealna, ma mało kalorii, śmiało możne zastąpić masło i margarynę. Jest zdrowa, ma dużo witaminy A. Bardzo wydajna. Szukałam czegoś innego aby obniżyć cukier i cholesterol u męża. Zaczęło się od eksperymentowania a teraz wszyscy ją uwielbiamy.
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 506
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1359
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i soczysta szyneczka biała nie wędzona. P...
Odsłon: 506
Bardzo smaczna, aromatyczna, krucha i lekko soczysta wedlina domowa. Jest su...
Odsłon: 1359
Śniadaniowa propozycja, która jest baaaardzo syta. Ze wskazanych proporcji wy...
Odsłon: 90
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 377
Składniki
Dynię przekroić na pół, wyjąć łyżką pestki, skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika 180 stopni na około godzinę, aż dynia będzie miękka. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek. Piec razem z dynią około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.
Po upieczeniu zostawić warzywa, aby delikatnie ostygły. Pozostały miąższ dyni wyjąć łyżką i przełożyć do miski. Z papryki zdjąć skórkę i przełożyć do dyni. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini i sok z cytryny. Dokładnie zmiksować blenderem aby powstała jednolita masa. Doprawić do smaku chilli, solą himalajską z młynka i pieprzem świeżo mielonym. Gotowe. Przełożyć do słoiczków, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce. Pasta ma piękny kolor :)) pastę tahini kupiłam w Lidlu niedroga Pestki z dyni nie wyrzucać zrobimy z nich przekąskę ale o tym w nowym przepisie.