Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasta z pieczonej papryki.

Pasta z pieczonej papryki.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 737

Dodano:

Odsłon: 4993

Trochę pracochłonna w wykonaniu, ale warto ją przygotować. Niezwykle pyszna i aromatyczna. Pysznie smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam zrobić :)

Składniki

  • 5 kg czerwonej papryki
  • 1 mała główka czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 4 łyżeczki cukru
  • sól do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Papryki myjemy i dokładnie osuszamy, następnie układamy je na blaszkach do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach, aż będą miękkie i będzie można je obrać, ja swoje papryki nawet przypaliłam. Następnie z gorących papryk dokładnie zdejmujemy skórkę i usuwamy gniazda nasienne.

  2. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie dodajemy paprykę i dusimy około 30 minut cały czas mieszając. W między czasie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie cukier i przyprawiamy do smaku solą.

  3. Na koniec smażenia z papryki wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie, a paprykę miksujemy blenderem na gładki mus. Pastę jeszcze raz zagotowujemy i ewentualnie przyprawiamy jeszcze do smaku. Następnie gorącą nakładamy do słoiczków i dobrze zakręcamy.

  4. Słoiczki z pastą pasteryzujemy około 10 minut od zagotowania, następnie odwracamy je do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem i tak pozostawiamy do zastygnięcia. Po tym czasie zimne słoiczki przenosimy do spiżarni lub...zjadamy.

    Smacznego.

    Rady:
    Z przepisu wyszło mi 4 słoiczki po 200 ml. Cukru możemy użyć według uznania, dla mnie tyle było w sam raz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

helenapon 15 lipca Ten wspaniały smak znam ale z Bułgarii. Sama nigdy nie robiłam, dziękuję za przepis. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ErJot 10 lipca Uwielbiam tą pastę - robię bardzo podobną. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 10 lipca Świetny dodatek do pieczywa, ale także do sosów. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 10 lipca Taka pasta z razowym chlebkiem i cała moja rodzinka szczęśliwa. Muszę się zabrać do pracy. Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

danielek 10 lipca Bardzo fajne ale roboty przy tym sporo.Pozdrawiam ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń