Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Pasta z soczewicy z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Autor: marysiaz

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3013

Dodano: 22.05.2015

Odsłon: 19496

Dziś do mojej wirtualnej książki kucharskiej dołączam kolejną pastę, tym razem z czerwonej soczewicy. Bardzo szybka w przygotowaniu, bardzo smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa, idealna na śniadanie, dająca uczucie sytości na bardzo długi czas (a to wszystko dzięki ogromnej zawartości błonnika, który wypełnia nasz żołądek i hamuje przed sięganiem po słodkie przekąski).

Składniki

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 2 szkl zimnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 łyżeczki oleju (najlepszy spod suszonych pomidorów)
  • szczypta płatków chilli
  • szczypta papryki wędzonej
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól
> 6 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Soczewicę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy na bardzo małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż ziarenka wchłoną całą wodę. Na ostatnie 5 minut gotowania ściągamy przykrywkę i odparowujemy wodę. Ugotowaną, papkowatą soczewicę odstawiamy do wystudzenia.

  2. Soczewicę przekładamy do blendera, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, suszone pomidory, koncentrat pomidorowy, olej, bazylię, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką wędzoną i płatkami chilli. Całość dokładnie miksujemy.

  3. Pastę przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.


    SMACZNEGO :-)

  4. zdj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń