Do góry

Desery Przepis na:

Pastelowe

Pastelowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 280 Ocena: 1387

Dodano:

Odsłon: 942

Ciasta siostry Anastazji cieszą się dużą popularnością ze względu na swoją oryginalność i domowy smak. Pastelowe ciasto zaskoczyło wszystkich nie tylko wyglądem, ale i smakiem. W święta cieszyło się dużym uznaniem i cudownie umiliło nam te wspaniałe, rodzinne chwile. Ciasto wygląda na skomplikowane i pracochłonne, ale tak na prawdę jest proste w przygotowaniu. Kolorowe, wiosenne, nie za słodkie ciasto z pewnością Wam zasmakuje.

Składniki

  • Biszkopt różowy:
  • 3 duże jajka
  • 85 g mąki
  • 110 g cukru
  • 1 kisiel malinowy
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt żółty:
  • 3 duże jajka
  • 85 g mąki
  • 110 g cukru
  • 1 kisiel żółty
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Masa jabłkowa:
  • 1,8 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 2 galaretki zielone
  • Bita śmietana:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka pomarańczowa
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie


  1. Biszkopt różowy

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.


  2. Biszkopt żółty

    Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy żółtka, kisiel i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Blache o wymiarach 34x24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 30-35 minut.


  3. Ciasto kokosowe

    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, dodajemy partiami cukier nie przerywając miksowania. Kiedy cukier się rozpuści dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 15 minut.


  4. Masa jabłkowa

    Jabłka myjemy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy jabłka i smażymy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy galaretkę i mieszamy do połączenia się składników. Ciepłe jabłka wykładamy na różowy biszkopt i równomiernie rozprowadzamy. Przykrywamy żółtym biszkoptem, lekko dociskając.


  5. Bita śmietana

    Galaretkę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na żółty biszkopt. Przykrywamy ciastem kokosowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 26 marca Ciasto jest bardzo smaczne, często gości na moim stole przy różnych rodzinnych spotkaniach. Ja robię go przez dwa dni, pierwszego piekę ciasta, w drugim dniu robię masy i składam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń