Do góry

Desery Przepis na:

Pastelowy sernik na zimno

Pastelowy sernik na zimno

Autor:

Przepisów i artykułów: 348 Ocena: 2188

Dodano:

Odsłon: 1068

Zapraszam Was na bardzo kolorowy, delikatny, lekki niczym chmurka sernik na zimno. W sumie to nie jestem pewna, czy zasługuje na miano sernika - swoją konsystencją bardziej przypomina ptasie mleczko niż sernik. Deser idealnie sprawdzi się na dziecięcych przyjęciach. Schłodzony będzie smacznym podwieczorkiem w letnie, upalne dni.

Składniki

  • Spód:
  • 100 g ciastek zbożowych *
  • 50 g masła
  • Masa serowa:
  • 350 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 450 ml kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżki stołowej galaretki niebieskiej
  • ½ łyżki stołowej galaretki żółtej
  • ½ łyżki stołowej galaretki różowej
  • 3 x 70 ml gorącej wody
  • Polewa:
  • 100 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 200 ml kremówki 36%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej **
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • cukrowe confetti
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie


  1. Spód

    Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki.

    Masa serowa

    W 70 ml gorącej wody rozpuszczamy zieloną galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do sera i przy pomocy szpatułki delikatnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Masę dzielimy na 3 równe części. Do pierwszej masy dodajemy przestudzoną, zieloną galaretkę i mieszamy. Wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy różową galaretkę, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Łączymy ją z drugą częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Następnie rozpuszczamy żółtą galaretkę i studzimy. Łączymy z trzecią częścią masy serowej i wykładamy na zastygniętą masę. Ponownie wkładamy do lodówki, aby masa stężała.

    Polewa

    Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżach gorącej wody. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się żelatyny i odstawiamy do wystudzenia. Do kremówki dodajemy pastę waniliową i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i mieszamy. Śmietanę łączymy z serem, dodajemy żelatynę i mieszamy. Masa powinna przypominać gęsty krem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch sernika. Wstawiamy do lodówki, aby wszystkie masy dobrze zastygły. Dekorujemy kolorową posypką cukrową.

    Notes

    * użyłam ciastek degistive

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 27 listopada Prosi się by go zjeść,cudowny i taki delikatny:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dolcevita-in-my-kitchen 22 listopada Cudowne kolorki, takie dziewczece. Pieknie wyszedl!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewa_G 15 listopada Kiedy tylko na niego spojrzałam, od razu pomyślałam o dziecięcych urodzinach. Wspaniały! Na pewno posmakuje i dużym i małym łasuchom:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bryssska 15 listopada Pięknie wygląda, idealne dla mojej córci ;-D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń