Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasterskie blaty na sposób grecki

Pasterskie blaty na sposób grecki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Pasterskie blaty na sposób grecki"

Składniki

  • 1 płaski bochenek pszennego chleba (ew. 2 indyjskie chlebki naan)
  • 1 puszka pomidorów
  • 40 dag kabanosów
  • 40 dag małych pomidorków (np. czereśniowych)
  • 4 cebule
  • 20 dag owczego sera
  • 3-4 gałązki bazylii
  • 5 dag małych czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pomidory z puszki zmiksuj, przetrzyj przez sitko. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (i ew. odrobiną octu winnego oraz cukru). Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodaj do niego trochę piure ziemniaczanego albo postaw na ogniu i gotuj mieszając, aż będzie odpowiednio gęsty.

  2. Kabanosy potnij na ukośne kawałeczki. Małe pomidorki umyj, wytrzyj do sucha, pokrój na połówki. Cebule obierz, potnij w cieniutkie plasterki. Bochenek rozetnij na dwa blaty. Posmaruj je przygotowanym sosem pomidorowym. Obłóż kawałeczkami kabanosów, połówkami pomidorków oraz krążkami cebuli.

  3. Owczy ser drobno pokrusz. Posyp nim wierzchy pizz. Ułóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 225 st. Piecz przez 10-12 minut, aż ser zacznie się lekko rumienić.

  4. Bazylię opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Gotowe pizze wyjmij z piekarnika. Posyp oliwkami oraz listkami bazylii.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń