Do góry

Przetwory Przepis na:

Pasteryzowane ogórki kiszone na zupę.

Pasteryzowane ogórki kiszone na zupę.

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 356

Dodano:

Odsłon: 745

Kiszone i pasteryzowane ogórki na zupę.

Składniki

  • Wszystkie "piękne inaczej" ogórki .
  • czosnek ( dużo),
  • liście i korzeń chrzanu ( też nie mało),
  • baldachimy i łodygi z piórkami kopru,
  • liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu.
  • sól niejodowana do przetworów
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do kiszenia dodaję czosnek ( dużo), liście i korzeń chrzanu ( też nie mało), baldachimy i łodygi z piórkami kopru, liść wiśni, czarnej porzeczki lub dębu. Każdy dodatek powoduje inny smak. Liście wiśni nadają słodki i owocowy, liście porzeczki - goryczkowaty i owocowy , a liście dębu - ostry i mocny.

  2. Wszystkie dodatki dzielę na 2 . Na dno garnka wkładam pierwszą część. Na nią wkładam ogórki i przykrywam drugą częścią .
    Zalewam gorącą wodą z solą niejodowaną do przetworów w proporcji 1 duża łyżka soli na 1 litr wody.
    Przykrywam i czekam.
    Ogórki kiszę w całości przez tydzień.

  3. Po tygodniu ogórki wyjmuję i...uwaga!!! Wkładam następną partię ogórków. Nic złego im się nie stanie. A i szybciej się ukiszą.

    Po wyjęciu ogórki ścieram na "jarzynówce" i wkładam lekko ugniatając w wyparzonym słoiku.
    Na wierzch kładę zieloną gałązkę kopru.

    Ogórki pasteryzuję 15 minut od zagotowania. I od razu wyjmuję.

    Rada: W tym roku pasteryzuję w słoikach 0,7 litra, bo 0,5 litra jest za mało a 2 słoiki za dużo na garnek zupy.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 23 lipca Można kisić utarte zielone tak robiłam i były fajne polecam spróbować. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń