Do góry

Dania główne Przepis na:

pasticcio(troszeczke inaczej)

pasticcio(troszeczke inaczej)

Autor:

Przepisów i artykułów: 50 Ocena: 487

Dodano:

Odsłon: 34748

jeszcze jedno danie z kuchni greckiej, pracochlonne,ale warto sprobowac!

Składniki

  • 600g makaronu(rurki)
  • 2 lyzki masla
  • 1/2 szklanki tartego zoltego sera
  • 2 bialka (utrzepane)
  • 600g mielonego mieszanego miesa
  • 1 puszka pomidorow krojonych w kostke
  • 3 drobno poszatkowane cebule
  • 3 zabki czosnku
  • sol,pieprz,cukier,szczypta cynamonu( nie koniecznie)
  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 1/2 kostki masla
  • 4 lyzki maki
  • 2 zoltka
  • sol,pieprz, galka muszkatalowa
  • 150g tartego sera mozarella do posypania
  • 4 baklazany
  • 1 szklanka bulionu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mieso podsmazamy na oliwie, dodajemy wycisniety czosnek,cebule.Jeszcze chwile smazymy,dodajemy pomidory z puszki,podlewamy odrobina bulionu.Dodajemy przyprawy i dusimy do powstania gestej masy.

  2. Makaron ugotowac w duzej ilosci osolonej wody,odcedzic i wymieszac z 2 lyzkami masla,tartym serem i bialkami.

  3. Baklazany kroimy w plastry o grubosci 1 cm i smazymy na patelni grylowej z obu stron.Ukladamy je w wysokiej okraglej formie,na to kladziemy 3/4 makaronu,odrobine sosu beszamelowego, sos miesny,pozostly makaron i sos beszamelowy.posypujemy mozarella.Pieczemy okolo 45 min.(180).

  4. sos beszamelowy;na masle(1/2 kostki) przysmazyc make,zalac mlekiem,zagotowac az sos zgestnieje,ciagle mieszajac,poczyn zdjac z ognia(mozna dodac tarty ser),dodac zoltka,posolic ,popieprzyc, przyprawic galka muszkatalowa

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

camellia 19 sierpnia 2011 fakt! bomba kaloryczna,to jest!.ja ,zjadlam najmniejszy kawalek,warto bylo!jezeli chodzi o mleczko,ja nie lubie twardego sosu beszamelowego,wole kremowy.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 19 sierpnia 2011 A może wiesz, ile kalorii ma porcja? Bo w/g mnie to bomba kaloryczna. Tyle masła, ser tarty, mozarella..............
Ale zdjęcie fajne, przepis sądząc po składnikach bardzo smaczny.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madziak 18 sierpnia 2011 Ale piękne zdjęcie :) Aż ślinka leci :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

andziaanna 18 sierpnia 2011 a czy mleka przypadkiem nie jest za dużo jak piszesz 1 i 1/2 litra mleka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń