Do góry

Dania główne Przepis na:

Pastycjo-gercka zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

Pastycjo-gercka zapiekanka makaronowa z mielonym mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 969

Dodano:

Odsłon: 19527

Zrobiło się chłodno ,więc czas na coś ciepłego .

Składniki

  • mięso mielone wolowe, 1 kg
  • makaron rurki ,najlepiej długie, 0,5 kg
  • sok pomidorowy, 0,5 litra
  • cebula drobno pokrojona, 2 sztuki
  • czosnek zmiażdżony, 5 ząbkow
  • oliwa, 0,5 szklanki
  • tarty ser parmezan, 0,30dkg
  • sól ,pieprz, do smaku
  • laska cynamonu, 1 szt
  • kostka wołowa knorr, 1 szt
  • Natka pietruszki, 3 łyżki
  • mąka, 6 łyżek
  • mleko, 3 szklanki
  • jajka, 2 szt
  • masło roślinne, 6 łyżek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i zmiażdzony czosnek. Mięso mieszamy w misce lekko doprawiamy dodajc sól, pieprz, i trochę oliwy do środka, następnie , mięso przekładamy do podduszonej cebuli przesmażamy na małym ogniu około 10 minut dodajemy trochę wrzącej wody, kostkę wołową knora, bardzo wskazana jest laska cynamonu, oraz dodajemy sok pomidorowy, lub pumaro , Pogotować wszystko następne 10 minut , dobrze odparować, dodać natkę pietruszki .Odstawiamy do wystygnięcia . Następnie gotujemy makaron, u nas w sprzedaży jest specjalny makaron do pastycja ,ale Wy Panie możecie kupić zwykle rurki i ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Następnie robimy beszamel ,- masło roślinne rozpuszczamy w garnku ,dodajemy około 6 łyżek mąki, dobrze rozprowadzić trzepaczką ręczną i dolewać pomału letnie mleko (około 3 szklanek), zagotować, dodać sól i pieprz (beszamel powinien mieć konsystencję dobrze ugotowanego budyniu, lekko wystudzić i dodać 2 żółtka.- - pozostałe 2 bialka rozmącić i wymieszać z ugotowanym makaronem . Następnie na wysmarowaną blachę kładziemy połowę makaronu, na makaron sypiemy ser, na ser rozprowadzamy mięso, znowu posypujemy serem i kładziemy makaron. Na makaron rozkładamy równomiernie beszamel i wstawiamy do piekarnika na około 40 minut, ja włączam termoobieg i zapiekam od 200- 180 stopni. Jedna dobra rada ---dobrze jest sobie przygotować mięso dzień prędzej ,a następnego dnia ugotować makaron i przygotować całośc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dominikaorland 06 grudnia 2011 Znam to danie ,tesciowa mieszkala w Grecji,jest pyszne polecam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 08 października 2010 Wygląda wspaniale. A można dać surowe mięso ? (pytam, bo - niestety - należę do osób które nie lubią zapachu smażonego mielonego mięsa ...;))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 01 października 2010 zawsze chcialam dodac ten przepis, ale nigdy mi sie nie chcialo bo za duzo pisania, a to jedno z moich ulubionych dan- choc troche pracochlonne a kuchnia po tym wyglada jak po wojnie- brawo!!!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

shira211 01 października 2010 Fajnie wygląda to jedzonko:)) Dodaje do ulubionych:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń