Do góry

Desery Przepis na:

Pastylki miętowe

Pastylki miętowe

Autor: cukieriwanilia

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 31

Dodano: 12.04.2018

Odsłon: 3318

Pastylki o smaku miętowym oblane czekoladą

Składniki

  • 250-300 g cukru pudru
  • 3-4 łyżki wrzątku
  • 3/4 łyżki ekstraktu z mięty pieprzowej/olejku miętowego/kropli miętowych
  • 0,5 łyżeczki oleju
  • 2,5 tabliczki czekolady
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do cukru pudru dodajemy wodę i krople – mieszamy. Jeżeli masa nie chce się połączyć i jest zbyt sucha dodajemy trochę wody, jeżeli zbyt mokra dodajemy więcej cukru pudru, jeżeli nie jest intesywna w smaku dodajemy więcej ekstraktu. Masa powinna wyglądać jak lukier plastyczny.

  2. Na deskę lub stolnicę wykładamy folię spożywczą, posypujemy cukrem pudrem i rozwałkowujemy masę na dowolną grubość. Kieliszkiem, foremką lub dowolnym wykrawaczem wycinamy pastylki. Układamy je na desce i wsadzamy do zamrażalnika na ok. pół godziny.

  3. W tym czasie czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Czekoladę lekko studzimy i obtaczamy w niej pastylki. Układamy na kratce do zastygnięcia czekolady. Serwujemy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 kwietnia Przypominają mi młode lata ;)
Zajadało się nimi na potęgę, pycha :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń