Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki

Paszteciki

Autor:

Przepisów i artykułów: 74 Ocena: 753

Dodano:

Odsłon: 3554

Bardzo smaczne paszteciki z mięsem drobiowym i warzywami. Po upieczeniu są delikatne i miękkie, a w środku wypełnione dużą ilością farszu. Pyszna przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Składniki

  • 300- 350g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 100g gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • Nadzienie:
  • 1 kurczak - ok. 1 kg, mięsa ugotowanego (np. z rosołu)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • sól
  • pieprz
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka i obrane warzywa ugotować. Ostudzić.

    Kurczaka obrać z mięsa. Mięso zmielić w maszynce o drobnych oczkach razem z warzywami.

  2. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące). Gotowe ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie.

  3. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z farszu. Ciasto zawijamy tak, aby mięso znajdowało się w środku.

  4. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm.

  5. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie smarować je rozkłóconym jajkiem.

  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń