Przekąski Przepis na:
Paszteciki

Składniki
- CIASTO:
- mąka, 30 dkg+1łyżka
- drożdże, 5 dkd
- mleko, pół szklanki
- FARSZ:
- gotowane mięso, ok pół kg
- kapusta kiszona, woreczek
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięso przepuszczamy przez maszynkę, kapuste gotujemy ok 40 minut. odcedzami i dobrze odciskamy, siekamy nożem, mieszamy z mięsem. Doprawiamy solą i pieprzem (można dodać ulubione zioła np bazylię, tymianek).
-
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku, dodać 1 łyżkę mąki i pól łyżeczki cukru. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy zacznie rosnąć wlać do mąki, wymieszać łyżką a potem wyrabiać ręką. Ciasto podzielic na dwie części i rozwałkować na podłużny prostokąt. Na środku nakładać farsz i zawijać. Można zkleić jajkiem, rolować jak kopytka i kroić jak kopytka. Ułożyć na blasze i posmarować jajkiem. piec ok 30-35 minut 160st.
Komentarze do przepisu (0)