Do góry

Przekąski Przepis na:

PASZTECIKI

PASZTECIKI

Autor: JUSTYSIA24

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 54

Dodano: 10.08.2011

Odsłon: 17123

JEST TO COŚ CO RUSZA I W ZIMOWE WIECZORY I NA SZAMPAŃSKIM SYLWESTRZE:-), DANIE KTÓRE PASUJE NA KAŻDĄ IMPREZĘ OD CHRZCIN ZACZYNAJĄC PO 50-TKI KOŃCZĄC:-)

Składniki

  • mięso całe, np z łopatki, 0,5 kg
  • woda, 1 litr
  • liśc laurowy, 1 sztuka
  • ziele andielskie, 2 sztuki
  • vegeta, 2 łyżki stołowe
  • marchewki średnie, 4
  • por, 2
  • grzyby suszone, jakiekolwiek, 4 sztuki
  • pieprz, 1 łyżeczka
  • cebula, 2 sztuki
  • olej, 2 łyżeczki
  • ciasto francuskie ( świeże lub mrożone), 1 opakowanie
  • pietruszka zielona, 1 łyżeczka
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na zimną wodę w garnku wrzucic liśc laurowy, ziele angielskie oraz grzybki. Zagotowac, mięsko pokroic na mniejsze kawałki i wrzucic na gotującą wodę, dodac vegetę i pieprz. Zmniejszyc gaz i gotowac około 2 godzin, u mnie tyle wystarczyło aby mięsko przyjemnie się rozchodziło:-) łatwięj będzie później je zmielic. Po ugotowaniu wystudzic i przecedzic, wyrzucając tylko ziele i liśc laurowy, resztę zachowac. A wywar odstawic, będzie na drugi dzień pyszna zupka lub można z tego wywaru ugotowac barszcz do pasztecików.

  2. Cebulkę obrac, pokroic i zeszklic na 2 łyżeczkach oleju. Maszynkę do mielenia mięska przygotowac i partiami nakładac warzywa(pora marchewkę i grzybki) z mięskiem z durszlaka oraz zeszkloną cebulę, zmielic dwa razy na gładką masę. Przyprawic do smaku ale po tak długim gotowaniu warzywa z mięskiem przejdą smakiem z wywaru, więc ja dodałam tylko trochę pieprzu i pietruszki zielonej. Odstawic na pół godzinki, w tym czasie zając się ciastem francuski.

  3. Ciasto francuskie 1. rozmrozic jeżeli ktoś ma mrożone, 2. wysypac stolnicę mąką i je delikatnie rozwałkowac, przekroic na pół i jedną połówkę odłożyc, 4. farsz rozdzielic na dwie części, jedną częśc rozłożyc na pierwszej połówce, 5. podwinąc krótsze brzegi i delikatnie zrolowac na dwa razy, odciąc od reszty ciasta z farszem i pokroic na cztery małe paszteciki, 6. na przemian rolowac na dwa razy, odciąc od reszty ciasta z farszem, pokroic na cztery małe paszteciki i tak do ukończenia pierwszej połówki ciasta. Tak samo postępowac z drugą połową: nałożyc farsz, zrolowac na dwa, odkroic od reszty ciasta, pokroic rolkę na cztery małe paszteciki. Ułożyc paszteciki na blaszce z papierem do pieczenia, posmarowac je rozkłóconym jajkiem i piec w temp.180 stp. przez 25-30 minut. Najpierw upiekłam pierwszą połówkę a później drugą połówkę. Paszteciki dobre są na ciepło i na zimno , same jak i z barszczykiem czerwonym. I pomimo długiego opisu wcale nie są trudne do przygotowania, smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń