Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki barowe.

Paszteciki barowe.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1069 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 4507

Paszteciki barowe to doskonały dodatek do czerwonego barszczu lub rosołu. Polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 40 g świeżych drożdży lub 16 g suchych
  • mąka poznańska typ 500 - 4 szklanki (200ml)
  • 3 łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Farsz:
  • porcja rosołowa z kaczki (korpus) 2 szt.
  • wątróbki z gęsi 40 dag
  • serca drobiowe 50 dag
  • por 10 cm
  • marchew 1 szt.
  • seler mały 1 szt.
  • pietruszka korzeń 1 szt.
  • pieczarki 2 szt.
  • Przyprawy:
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • liść laurowy 5 szt.
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • pieprz czarny 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1 szt. starta
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka
  • majeranek 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Wątróbkę czyścimy z błon i żył, kroimy w kawałki, moczymy w kilku wodach zimnych. Porcje rosołowe i serca drobiowe czyścimy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Podczas gotowania zdejmujemy szumowiny, dodajemy seler, pietruszkę, marchew, por, liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy do miękkości mięs około 60 minut. Gorącym wywarem zalewamy wątróbkę i parzymy ją pod przykryciem 15 minut. Ugotowane korpusy, serca z warzywami i sparzoną wątróbkę studzimy, korpusy obieramy z mięsa i razem z sercami, wątróbkami i warzywami przepuszczamy przez sito 2 mm.

  2. Wykonanie ciasta:

    Drożdże zasypujemy cukrem i zalewamy odrobiną ciepłego mleka aby dobrze się rozpuściły. Wsypujemy do miski przesianą mąkę, dodajemy rozczyn drożdżowy, następnie resztę ciepłego mleka, sól i olej. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto smarujemy olejem, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

  3. Wykonanie pasztecików:

    Z ciasta wałkujemy placek o grubości około 5 mm. Nakładamy wzdłuż placka przygotowany farsz, zwijamy placek jednym obrotem, odcinamy od placka. W zwiniętym placku zagniatamy końce ciasta i zawijamy pod spód. Tak przygotowany baton układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tniemy na 5 centymetrowe kawałki, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone paszteciki studzimy na kratce. Podajemy z czerwonym barszczem lub rosołem.

  4. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń