Do góry

Dania główne Przepis na:

Paszteciki francuskie i serowa pierzynka

Paszteciki francuskie i serowa pierzynka

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 175

Dodano:

Odsłon: 6791

Wariacja smaków

Składniki

1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W lekko osolonej wodzie gotujemy krótko brokuła i kalafiora, same różyczki (max. 2-3 min). Odcedzamy i hartujemy zimną wodą. Odstawiamy do momentu przygotowania serowej pierzynki.

  2. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Oliwki w połówki.

  3. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie części.

  4. Układamy i zawijamy kolejno (tak jak makowca): plastry kiełbasy na całej długości, połówki oliwek, kiełbasę, oliwki, itd. aż stworzyć się coś na kształt pasztecika. Całość smarujemy dokładnie jajkiem i posypujemy odrobiną czarnuszki. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika do 200 st.C. Pieczemy 15-20 min.

  5. W czasie, gdy pieką nam się "zawijasy" układamy w naczyniach żaroodpornych na przemian różyczkę brokuła, różyczkę kalafiora (do zapełnienia całej całego naczynia).

  6. Przygotowujemy serową pierzynkę: podgrzewamy mleko w garnku, dodajemy serek topiony. Mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji. Następnie dodajemy uprzednio starty na małych oczkach ser żółty i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji (można dodać łyżkę mąki i masła żeby bardzo zagęścić). Całość przyprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i ew. solą (można dodać odrobinę białego wina Chardoney aby smak był bardziej wyrazisty). Gotową pierzynkę przekładamy na kalafiora i brokuła. Wkładamy do piekarnika (po upieczeniu pasztecików) na 15 min do 220 st. C. Można włączyć na chwilę opiekacz jeśli ktoś lubi zarumienione pierzynki :)

  7. Po wyciągnięciu warzywno-serowego rarytasu możemy do piekarnika włożyć paszteciki na podgrzanie. W tym czasie delikatnie schłodzi nam się pierzynka, tak aby nie poparzyć podniebienia podczas konsumpcji ;)

  8. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń