Do góry

Dania główne Przepis na:

Paszteciki kruche

Paszteciki kruche

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 4

Przepis wart wypróbowania: "Paszteciki kruche"

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 3 dag masła
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • czubata łyżka drożdży
  • pół łyżeczki soli
  • małe jajko
  • jajko do posmarowania i mak do posypania. szklanka soczewicy
  • 2 garście kiszonej kapusty
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 30 dag mięsa z łopatki
  • olej
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz: soczewicę, łopatkę i kapustę oddzielnie ugotuj, odcedź. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na oleju. Soczewicę i mięso zmiel. Dodaj kapustę i cebulę, wymieszaj, przypraw.

  2. Ciasto: drożdże utrzyj ze śmietaną. Mąkę przesiej, posiekaj z masłem. Dodaj drożdże, małe jajko i sól, zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Rozwałkuj na grubość 1 cm. Ułóż farsz. Zlep, odwróć szwem do dołu, pokrój na skośne paski 5 cm. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp makiem. Piecz ok. 20 min w 180°C.

  3. Czas przygotowania: 80 min, ilość porcji 8, cena za porcję 1,20 zł

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń