Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki szczecińskie

Paszteciki szczecińskie

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 345

Dodano:

Odsłon: 16945

Typowa szczecińska potrawa. To smażone ciasto drożdżowe z nadzieniem mięsnym lub serowo- pieczarkowym.

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 6 dag roztopionego tłuszczu
  • Pieczarki
  • 1 cebula
  • Ser żółty
  • opcjonalnie: pasztet podwędzany na farsz mięsny
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zrobienia rozczynu z mleka, drożdży i cukru.
    Dodajemy resztę składników, a na końcu roztopiony tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie zajmujemy się farszem.

  2. Paszteciki możemy nadziewać dowolnym farszem.
    Mi najbardziej smakują paszteciki z serem i pieczarkami. Żółty ser i pieczarki ścieram na tarce o grubych oczkach. Sera powinno być trochę więcej niż pieczarek. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy pieczarki. Doprawiamy. Wystudzone pieczarki łączymy z serem.

  3. Po wyrośnięciu ciasta formujemy paszteciki (podobnie jak pączki, tylko podłużne). Znów zostawiamy na chwilę, niech trochę podrosną. Podobnie jak pączki smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Można podawać z czerwonym barszczykiem.
    ENJOY THE FOOD

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń