Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki szczecińskie

Paszteciki szczecińskie

Autor: Hanix1984

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 479

Dodano: 03.03.2010

Odsłon: 3869

Drobna, sycąca przekąska. Wystarczą dwa gryzy, a człowiek jest pełny. Pomijam, że doskonale pasuje do barszczyku :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotujemy ziemniaki (mogą się nieco rozgotować). Do ciepłych ziemniaków dodajemy 3/4 kostki masła i gnieciemy na puree. Bardzo ważne żeby nie było grudek.

  2. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Drożdże mieszamy z czubatą łyżką mąki i cukru i dolewamy ciepłe mleko dopóki nie otrzymamy konsystencji śmietany. Dodajemy do ciepłego puree (dobrze czytacie ziemniaki mają być ciepłe).

  3. Ziemniaki z rozczynem mieszamy z jajkami i mąką do uzyskania lekko lepkiej masy. To ciasto nie powinno się do końca odrywać od miski, ponieważ wtedy będzie za twarde. Po wyrobieniu odstawiamy do wyrośnięcia.

  4. Drobno pokrojone pieczarki smażymy z cebulką. Studzimy. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do wystudzonych pieczarek.

  5. Rozgrzewamy olej w rondelku. Smarujemy ręce masłem i odrywamy kawałek ciasta. Formujemy płaski placek i nadziewamy go pieczarkami i serem, jak pączka Smażymy. Po usmażeniu kładziemy na papierze żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.

  6. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń