Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Paszteciki szpinakowe"
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 475
Polecam.
Odsłon: 99
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 101
Polędwica po królewsku to iście szlachetna propozycja. Wykorzystuje się w nie...
Odsłon: 475
Polecam.
Odsłon: 99
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 101
Składniki
Farsz: szpinak rozmroź. Masło stop, włóż szpinak, odparuj. Dodaj posiekany czosnek i ser, wymieszaj, przypraw (farsz musi być lekko pikantny). Ostudź.
Ciasto: drożdże pokrusz, posyp cukrem, wlej kilka łyżek podgrzanego mleka. Zamieszaj, odstaw na 5 min. Masło stop, ostudź. Mąkę, jajko, sól, masło i resztę mleka wymieszaj. Wlej rozczyn drożdży, wyrób elasty czne ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkuj na dwa prostokąty grubości 1 mm. Wzdłuż dłuższego boku ułóż farsz, zwiń. Drugi dłuższy bok posmaruj roztrzepanym jajkiem, sklej. Pokrój na kawałki 4 cm. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, odstaw do wyrośnięcia.
Paszte ciki posmaruj resztą jajka. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Czas przygotowania 55 min., ilość porcji 4, cena za porcję 2,20 zł.
Przepis przysłała Alicja Dominik z Bydgoszczy.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie