Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki w koszyczku z niespodzianką

Paszteciki w koszyczku z niespodzianką

Autor: helixpomatia

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 25

Dodano: 31.03.2018

Odsłon: 78

Koszyczki z kruchego ciasta, wypełnione pysznym pasztetem. W środku skrywa się niespodzianka w postaci jajka przepiórczego.

Składniki

  • Pasztet:
  • 450 g gotowanego mięsa z kurczaka (podudzie)
  • 400 g surowego boczku
  • 150 g karkówki
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebule
  • 1 bułka
  • 3 jajka
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • Ciasto kruche:
  • 500 g mąki
  • 270 g masła
  • 4 żółtka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 16 - 18 jaj przepiórczych
> 6 os. > 60 min trudne przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie pasztetu:

    Boczek i karkówkę pokroić na średniej wielkości kawałki. Włożyć do garnka, dodać ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy i płaską łyżkę soli. Na wierzch poukładać cebulę pokrojoną w grube plastry. Wlać wodę, tylko tyle by przykryła cebulę i mięso. Dusić na małym ogniu około 3 - 4 godziny, aż mięso będzie miękkie i rozpadające. Dodać wątróbkę i całość gotować jeszcze 20 minut. Mięso i cebulę wyjąć z wywaru, przestudzić. Bułkę namoczyć w wywarze. Mięso, cebulę i bułkę przepuścić 3 razy przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Dodać jajka i dokładnie wymieszać.

  2. Wykonanie ciasta kruchego:
    Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.

  3. W niewielkim rondelku zagotować wodę z dużą ilością soli. Gdy woda zacznie się gotować, włożyć delikatnie jajka. Gotować około 3 - 4 minuty. Ugotowane jajka włożyć do miski z zimną wodą. Gdy przestygną wyjąć je i poturlać na desce do krojenia, delikatnie przyciskając dłonią. Ponownie włożyć do wody, obrać.

  4. Wykonanie pasztecików:
    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Przygotować foremkę na muffinki. Z ciasta wyciąć cienkie paseczki, oraz 16 - 18 niewielkich kółek. Na brzegach foremki ułożyć 8 pasków ciasta. Między nimi wpleść kolejne paski, formując koszyk. Na dnie foremki umieścić wcześniej wycięte kółko, delikatnie docisnąć. Jeżeli ktoś nie ma cierpliwości wystarczy, że dno i brzegi foremki na muffinki wyłoży ciastem, bez robienia koszyka.
    Gotowe koszyczki włożyć na pół godziny do lodówki.

  5. Schłodzone koszyczki do połowy wypełnić pasztetem. W środek wcisnąć jajko. Całość przykryć pasztetem, wyrównać.
    Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180oC na około 50 - 60 minut.
    Paszteciki podawać z sosem żurawinowym lub śmietanowo - chrzanowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 31 marca Cudowny koszyczek, widzę że masz podobne zamiłowanie do plecionek jak ja :)
Wesołych Świąt .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń