Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 38

Dodano:

Odsłon: 5711

Paszteciki z mięsem i żółtym serem do czerwonego barszczu

Składniki

  • 0,5 kg mąki
  • pół kostki masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 Jajko
  • Śmietana Zott Natur 18% - opakowanie 180 g
  • 5 dag drożdży
  • 1/3. łyżeczki soli
  • 0,5 kg mięsa z kurczaka
  • 30 dag wędliny
  • 15 dag żółtego sera
  • Przyprawy: odrobina mielonej papryki ostrej lub słodkiej oraz pieprz
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie ciasta
    Drożdże rozpuścić w śmietanie, Dodać pół kostki masła, 1 łyżkę cukru, 1 jajko, 1/3. łyżeczki soli i wszystko razem zagnieść. Zagniecione ciasto włożyć na godzinę do lodówki.

  2. Przygotowanie farszu
    Zemleć przez maszynkę uduszone mięso z kurczaka oraz wędlinę, przyprawić papryką ostrą lub słodką, pieprzem i solą. Wymieszać masę i spróbować czy nie wymaga dodania większej ilości przypraw.

  3. Rozwałkować ciasto na stolnicy. Nałożyć wzdłuż farsz mięsny tak aby dało się go zawinąć w ruloniki, które należy pokroić na długość pasztecików. Posmarować jajkiem i posypać startym na jarzynowej tarce serem żółtym.

  4. Pieczenie
    Rozgrzać piecyk do temperatury 180 - 200°C i piec paszteciki aż do zrumienienia.
    Smacznego!
    Podziękowania za przepis dla mamuchy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń