Do góry

Dania główne Przepis na:

Paszteciki z mięsem

Paszteciki z mięsem

Autor: asia67

Przepisów i artykułów: 219 Ocena: 2682

Dodano: 31.12.2016

Odsłon: 3702

klasyk, ale warto do niego wracać, może jeszcze zdążycie zrobić na sylwestrową prywatkę

Składniki

  • na ciasto: mąka pszenna 3 szkl
  • margaryna 1 kostka
  • śmietana kwaśna 3 łyzki
  • jajka 3 szt + 1 jajko do smarowania
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • na farsz: mięso wieprzowe ok 80 dag
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 1 szt
  • kawałek selera
  • cebula 2 szt
  • bułka tarta 2 łyżki
  • jajka 2 szt
  • sól, pieprz, majeranek, sos sojowy
  • czosnek
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. mięso wraz z warzywami i przyprawami ugotować do miękkości, wystudzić, zemleć razem z warzywami, wywar wykorzystać do zrobienia barszczyku,
    2. na stolnicę wysypać mąkę, dodać margarynę, posiekać, dodać proszek do pieczenie, 1/2 łyżeczki soli, jajka, śmietanę, szybko zagnieść, odstawić do lodówki,
    3. do zmielonego mięsa dodać jajka, bułkę, majeranek, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić,
    4. ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na grubość 1/2 cm, formując prostokąt, na jeden brzeg ułożyć wałek nadzienia, zawinąć ciasto, odkroić, tępym kantem noża zrobić kratkę, podzielić na paszteciki, z pozostałym ciastem postąpić tak samo,
    5. paszteciki ułożyć na blasze, posmarować jajkiem, piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st ok 25 min.

    z podanych składników wychodzi ok 50 szt


    smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cyganka 01 stycznia 2017 Mega apetyczne, ciasto półkruche i wspaniałe nadzienie, pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń