Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Autor: Tradycyjna_Kuchnia

Przepisów i artykułów: 2008 Ocena: 10154

Dodano: 06.03.2017

Odsłon: 9582

Z barszczykiem smakują wybornie.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 40 dag
  • ½ kostki margaryny lub masła
  • śmietana kwaśna 200 gram
  • Drożdże świeże 2 dag
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki 1/2 kg
  • Cebula biała 1 szt
  • tłuszcz 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta 1 łyżka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • Kminek do posypki
  • 1 żółtko do smarowania
  • śmietanka 36% 1 łyżka
  • papier do pieczenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Mąkę posiekać z margaryną, dodać śmietanę wymieszaną z drożdżami, posolić do smaku i wyrobić ręką jednolite ciasto.

  2. Pieczarki oczyścić, posiekać razem z cebulą, podsmażyć na tłuszczu, przyprawić do smaku, zagęścić bułką tartą przestudzić i wymieszać z natka pietruszki. Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, pokroić w szerokie pasy (około 6 cm), nałożyć farsz, zlepić ciasto na górze i odwrócić spojeniem do góry.

  3. Nakłuć widelcem, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietanką i pokroić na paszteciki.

  4. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać kminkiem.

  5. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut na złoty kolor.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń