Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z pieczarkami.

Paszteciki z pieczarkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1373 Ocena: 17247

Dodano:

Odsłon: 12674

Paszteciki drożdżowe, idealnie na nadchodzące święta jako dodatek do Wigilijnego czerwonego barszczu.

Składniki

  • mąka pszenna poznańska (typ 500) 70 dag
  • mleko 400 ml
  • jajko kurze 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka
  • cukier 2 łyżeczki
  • drożdże świeże 20 gram
  • olej 8 łyżek
  • jajko 1 szt. do posmarowania bułek
  • pestki dyni do posypania
  • Farsz:
  • pieczarki 60 dag
  • cebula 3 szt.
  • Natka pietruszki
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • olej 3 łyżki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:

    Umyte pieczarki trzemy na wiórki, cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i dodajemy posoloną cebulę. Cebulę smażymy do ładnego jej zeszklenia, dodajemy starte na wiórki pieczarki, natkę pietruszki i smażymy na małym ogniu pod przykryciem. Gdy pieczarki puszczą sok i będą już podduszone to dalsze smażenie będzie w celu odparowania soków z pieczarek i cebuli. Farsz powinien być w miarę suchy.

  2. Wykonanie pasztecików:

    Przesiewamy mąkę wraz z solą do miski w której będziemy wyrabiać ciasto, dodajemy olej, jajko, rozrobione w pół szklanki ciepłego mleka drożdże z cukrem i pozostałe ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przygotowujemy blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Po godzinie ponownie przez chwilę wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Z każdej części ciasta wałkujemy długi prostokąt o szerokości 15 cm. Na środku układamy wzdłuż całego placka farsz, zwijamy, złącza ciasta zagniatamy pod spód. Każdy zwinięty rulon ciasta układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy i zostawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Wyrośnięte rulony smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy pestkami dyni, kroimy na 5-6 centymetrowe kawałki. Wkładamy blachę na środkową półkę i pieczemy 30 minut, do momentu ładnego zarumienienia się pasztecików. Upieczone paszteciki studzimy na kratce.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń