Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z wołowiną

Paszteciki z wołowiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 73 Ocena: 1373

Dodano:

Odsłon: 13904

Paszteciki wołowe.

Składniki

  • Farsz: 300 g wołowiny mielonej
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • 0,5 szkl bulinu wołowego lub drobiowego
  • 3/4 szkl bułki tartej
  • odrobina chili
  • szczypta tymianku
  • sól,pieprz i łyżka oleju
  • Ciasto na paszteciki: 2 szkl mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 100 g zimnego masła
  • 3/4 lodowatej wody
  • Jajko do smarowania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek posiekać drobno,podsmażyć na patelni następnie dodać zmieloną wołowinę,gdy nam się już mięso podsmaży dodać przyprawy , zalać bulionem i zasypać bułko tartą.Dusić do momentu odparowania wywaru.Na koniec dodać pokrojoną drobno natkę pietruszki,odstawić do przestygnięcia.

  2. Gdy studzi nam się farsz,zabieramy się za zrobienie ciasta na paszteciki.Ja gdy dusiło mi się mięso włożyłam do zamrażalnika masło i wodę, aby porządnie się zmroziło.Wsypujemy do miski sypkie produkty i mieszamy,następnie dodajemy masło i powoli wodę.Gdy ciasto jest już elastyczne wałkujemy cienko i wycinamy koła, bądz trójkąty.Nakładamy łyżkę farszu,zlepiamy ciasto dodatkowo brzegi uciskamy przy pomocy widelca i nakłuwamy górę pasztecika.Paszteciki smarujemy rozbełtanym jajkiem.

  3. Pieczemy 20 minut w temperaturze 200 st C.
    Podajemy na ciepło z ulubionym sosem i barszczem czerwonym,jak i również na zimno smakują.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 12 września 2015 robie podobnie z francuskim ciastem,Twoje wygladaja pysznie

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 30 stycznia 2015 Wspaniałe paszteciki z przepysznym i aromatycznym farszem :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń