Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet

Pasztet

Autor:

Przepisów i artykułów: 210 Ocena: 12376

Dodano:

Odsłon: 13585

Ten pasztet przygotowała moja siostra według przepisu koleżanki z Kanady.W smaku różni sie od naszego tradycyjnego pasztetu,ale jest smaczny.

Składniki

  • różne mięsa [ łopatka,karkówka,szynka,boczek,wątróbka drobiowa]1 kg
  • suszony grzyb 1
  • duża cebula 1
  • śliwki suszone 1 male opakowanie
  • rodzynki 1 małe opakowanie
  • jajka 4
  • mielony imbir pół łyżeczki
  • ziele angielskie kilka ziaren
  • liść laurowy 3
  • sól,pieprz do smaku
  • wódka lub koniak 100g
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. mięso i cebulę pokroić w gruba kostkę i podsmażyć na patelni,dodać grzybka suszonego,listki laurowe ,ziele angielskie,podlac wodą i dusic do miekkości

  2. wątróbkę usmażyć oddzielnie i dodać do reszty mięsa,miękkie mięso wyjąc i wystudzić

  3. śliwki i rodzynki zalać wódką lub koniakiem na 15-20 minut

  4. mięso zemleć razem ze śliwkami i rodzynkami 3 razy,dodać jajka ,imbir,sól,pieprz i pozostały alkohol z moczenia śliwek,wszystko mieszamy dokładnie

  5. Blaszkę wyłożyc papierem do pieczenia,włożyć mięso ,piec ok.1-1,20 godziny w temperaturze 150-180 stopni

  6. Pasztet jest lekko słodki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna115 19 października 2014 ciekawy przepis i z pewnością smaczny ten pasztet:-) do wypróbowania :-)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 28 sierpnia 2014 Mnie też się bardzo podoba,chętnie bym go spróbowała,uwielbiam śliwki i rodzynki i na pewno by mi smakował -)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 28 sierpnia 2014 Mnie się bardzo podoba ten pasztet, napisz jedynie ile dokładnie to jest małe opakowanie śliwek i rodzynek, przeważnie pakują najmniej po 100g, czy o takie chodziło ? Odpowiedzi: 2 ▼

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń