Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet

Przepis dnia 2012-04-04
Pasztet

Autor: mari

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 1940

Dodano: 19.02.2010

Odsłon: 81526

Przepis dostałam od znajomej. Błyskawicznie się robi.

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 1 kg
  • pręga wołowa, 1 kg
  • wątróbka wieprzowa lub cielęca, 1/2 kg
  • cebula, 6 szt.
  • weka, 1 szt.
  • ziele ang., kilka ziaren
  • jajka, 5 szt.
  • pieprz, pieprz ziołowy, sól, gałka muszkat.
  • liśc laurowy
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso, cebulę i liśc laurowy wrzucic do szybkowaru i zagotowac do rozpadnięcia się mięsa. Po ugotowaniu wyjąc liśc laurowy, wrzucic wekę, poczekac aż namoknie i wszystko razem porządnie zmiksowac, dodając w międzyczasie jajka. Przyprawic sporą ilością pieprzu, dodac też pieprz ziołowy, sól, zmielone ziele ang. oraz gałkę muszkatołową.

  2. Masę wylac na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mari 02 lutego 2013 Annao2 - więc proszę z niego nie korzystac. Myślenie nie boli, w razie problemów zawsze można dopytac.

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madzik601 15 stycznia 2013 "weka" to w innych rejonach kraju "angielka", pasztecik mniam :-)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annao2 04 kwietnia 2012 Kto pisze taki przepis 1 weka,nie muszę znać gwary żeby odczytać przepis.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 04 kwietnia 2012 "5" za gwarową , nie wszędzie rozumianą wekę . Moc świątecznych pozdrowień od zajączka .

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 04 kwietnia 2012 Wątróbkę usmaż oddzielnie z cebulą (6 to trochę dużo, ale kwestia gustu) a nie pożałujesz...

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 21 grudnia 2011 Tak, tak, weka to taka duża, w zasadzie podłużna buła pszenna. Blacha około 25 x 35. Pasztet jest jeszcze lepszy jak dodamy ok. pół kilograma podgardla, ale to już opracowałam z czasem :) Dziękuję za życzenia. Wzajemnie.

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 18 grudnia 2011 Weka to jak mniemam bułka pszenna . Podpowiedz proszę na jaką wielkośc blachy są podane składniki . Święta za pasem , aprzepis kusi . Z góry dziękuję i pozdrawiam życząc zdrowych , rodzinnych świąt.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagienka 27 lutego 2011 Och jakie to apetyczne!Normalnie zrobi epasztet!:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mari 18 maja 2010 Weka to rodzaj pieczywa, coś jak długa bułka.

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wieslawa1 17 maja 2010 Co to jest weka? Przepraszam że pytam,ale przepis bardzo ciekawy.Dziękuję za odpowiedż.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń