Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet

Przepis dnia 2014-04-08
Pasztet

Autor: olina102

Przepisów i artykułów: 25 Ocena: 337

Dodano: 26.03.2012

Odsłon: 59570

Niepowtarzalny smak i konsystencja dzięki śmietance.

Składniki

  • Pierś indycza, 1 kg
  • wieprzowina, 1 kg
  • WąTRóBKA, 1/2 kg
  • cebula, 2 szt.
  • śmietana 30-tka ( do deserów), 0,3 l
  • sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, do smaku
  • Marchewka, pietruszka, po jednej
  • bułka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Gotuję mięsa do miękkości wraz z marchewką i pietruszką i przyprawami.

  2. Wątróbkę i cebulę smażę. Wszystko mielę na drobnym sicie. Dosmaczam. I na koniec dodaję śmietankę. Mieszam i wykładam do keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą.

  3. Piekę w 180 stopniach około godziny Wywar mięsny przelewam do słoików. I sukcesywnie zużywam do zup.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

olina102 28 marca 2012 Do pezetuka- wątróbka drobiowa lub indycza.
Do tytusa-mama- możesz rozdrobnić robotem. Też tak robiłam gdy nie miałam maszynki do mielenia.
Pozdrowienia z nad wzburzonego morza.
Właśnie wróciłam ze spaceru.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pezetuk 28 marca 2012 Bardzo fajny i smaczny przepis :) Napisz mi tylko proszę ;) czy wątróbka drobiowa czy wieprzowa jakiej używasz do właśnie tego pasztetu. Pozdrawiam i czekam na odp :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agolinka2010 28 marca 2012 Już od dłuższego czasu nosze się z zamiarem zrobienia pasztetu. Może skorzystam z Twohjego przepisu:) Pozdrawiam

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

krysstel 28 marca 2012 piekę pasztety, ostatnio z pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami ale zawsze dodaję wątróbkę drobiową oczywiście przesmażoną z cebulą.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tytusa_mama 27 marca 2012 czy bardzo wazne jestby to zmielić?nie mam maszynki do mielenia, ale mój robot kuchenny sieka tak drobno że wychodzi taka jakby pasta, czy tak bedzie ok?zrobilabym ten pasztet na swieta.pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 26 marca 2012 Sprytna dziewczyna,kwestię pasztetu masz już za sobą:);)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olina102 26 marca 2012 Ja zrobiłam 8 keksówek i na jakiś czas mam pasztet w zamrażarce.
Życzę smacznego:)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

biancorossa 26 marca 2012 Czas się przygotować na świąteczną rozpustę:)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Wiolka02 26 marca 2012 Jeszcze nigdy nie robiłam sama pasztetu, ale chyba wypróbuję z twojego przepisu :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń