Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet domowy

Pasztet domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 319

Dodano:

Odsłon: 36608

Chociaż wykonanie pasztetu trwa dłuższą chwile to jednak jego wspaniały smak z nawiązka rekompensuje nam czas poświęcony na jego wykonanie. Po więcej przepisów zapraszam na mojego bloga

Składniki

  • 400 g łopatki wieprzowej
  • 400 g boczku
  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 4-5 łyżek smalcu (wieprzowego lub gęsiego)
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki bułki tartej
  • 1,5 czerstwej bułki
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Bułki moczymy w wodzie.

    Boczek i łopatkę kroimy w grubą kostkę i przesmażamy partiami na podgrzanym na patelni smalcu.

  2. Obsmażone mięso układamy w formie i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni.

  3. Cebulę kroimy w cząstki i przesmażamy na smalcu. Następnie to samo robimy z wątróbka drobiową.

  4. Wszystkie składniki lekko studzimy i jeszcze ciepłe mielimy 2 lub 3 razy maszynką do mięsa razem z odciśniętą z wody bułką.

  5. Do zmielonych składników dodajemy jajka, sól, pieprz, gałkę muszkatołową, czosnek i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.

  6. Formę do ciast smarujemy smalcem, posypujemy bułką tartą i układamy na niej masę na wysokość max 2/3 wysokości formy. Formą kilkukrotnie uderzamy w blat, aby pasztet dobrze się ułożył.

  7. Całość wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut. Gotowy pasztet studzimy ( dobrze jest zostawić go na kilka godzin w lodówce) i podajemy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 21 września 2015 bardzo ładnie pokazane całe wykonanie,chętnie spróbuję go zrobić :)

25 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń