Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet drobiowy.

Pasztet drobiowy.

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 678

Dodano:

Odsłon: 4971

Nadeszły chłodne dni. Częściej gotujemy rosoły. Mięso z rosołu obieram dokładnie i zamrażam. Podobnie robię z pieczonymi kurczakami, kaczkami, gęsiami. A gdy uzbiera się spora ilość mrożonych porcji, to piekę pasztet. Wykorzystuję też do niego sos powstały z pieczenia. I dzisiaj tez zrobiłam pasztet ( oprócz pieczonej kaczusi).

Składniki

  • Mięso z drobiu 1 jajko 1 kajzerka
  • 1/ 2 szklanki mleka 2 cebule 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy typu "warzywko" Zamiast soli
  • 1 łyżeczka ziołowego pieprzu
  • kilka łyżek sosu z tłuszczykiem z pieczenia
  • 1 łyżeczka masła do wysmarowania formy
  • bułka tarta do jej obsypania i posypania wierzchu pasztetu.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso dwa razy zemleć w maszynce .
    Kajzerkę namoczyć w mleku
    Cebulę, czosnek, namoczoną kajzerkę razem z mlekiem, jajkiem i przyprawami zmiksować blenderem, dodać do mięsa.
    Dodać tez sos z pieczenia.
    Wyrobić na gładką masę.
    Formę wysmarować masłem i osypać bułką tartą ( ja sama suszę i mielę kajzerki).
    Wyłożyć masę mięsną do foremki lekko ugniatając.

  2. Wyrównać powierzchnię i posypać grubo bułką tartą. Bułka wchłonie nadmiar soku i tłuszcz i stworzy chrupiącą skórką na wierzchu.
    Za pomocą łyżki zrobić wzorek,

  3. Piec w piekarniku 180 stopni. A po 1/2 godziny zmniejszyć temperaturę do 150 stopni.
    Gdy bułka lekko zarumieni się , wyjąć pasztet z piekarnika.


  4. Ostudzić, pokroić na porcje, zawinąć w folię aluminiową i przechowywać w lodówce. Długo tam nie pozostanie.

    Inna wersja, to zapasteryzowany pasztet w słoikach.


    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń