Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny

Pasztet drobiowy bez pieczenia – zdrowy i dietetyczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 69806

Dodano:

Odsłon: 8142

Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny i zdrowy pasztet drobiowy bez pieczenia. Pasztet jest bardzo prosty w przygotowaniu, smaczny, zdrowy i pomimo że jest jedynie z mięsem drobiowym to wcale nie ma charakterystycznego posmaku drobiowego mięsa. Polecam wypróbować przepis.

Składniki

  • ćwiartki z kurczaka około 800 g
  • pierś z kurczaka około 600 g
  • 3 marchewki około 350 g
  • pietruszka - korzeń
  • kawałek pora
  • ½ małej cebuli
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • na pasztet:
  • ugotowane mięso drobiowe
  • 5 jajek ugotowanych na twardo (użyłam L)
  • 3 marchewki z gotowania mięsa
  • szklanka wywaru (250 ml) z gotowania mięsa
  • 15 g żelatyny
  • sól, pieprz
  • foremki
  • z podanych proporcji wyjdzie około 1,5 L pasztetu
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję mięso:
    Do garnka przekładam umyte mięso, dodaję oczyszczone warzywa (marchwi nie kroję), ziele angielskie, listki laurowe, doprawiam solą i pieprzem. Zalewam wodą tak aby mięso i warzywa były przykryte i gotuję do miękkości mięsa. Ja gotowałam około 45 minut.

    Następnie wyjmuję mięso, marchew i odstawiam do wystudzenia. Wywaru nie wylewam tylko odlewam szklankę wywaru który dodam do pasztetu, a na pozostałym ugotuję zupę.

  2. Przygotowanie pasztetu:
    Składniki na pasztet możemy rozdrobnić blenderem lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszym sitku.

    Z ugotowanych i wystudzonych ćwiartek kurczaka zdejmuję skórę (wyrzucam) i obieram z mięsa.
    W maszynce do mielenia mięsa mielę razem mięso z kurczaka, jajka, marchewkę.

  3. Teraz przygotuję żelatynę:
    Do rondelka przelewam wywar i podgrzewam tak aby był mocno gorący, zdejmuję z gazu i dodaję żelatynę i dokładnie mieszam, tak aby żelatyna się rozpuściła.


    Rozpuszczoną żelatynę dodaję do pozostałych składników, doprawiam solą, pieprzem i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

  4. Tak przygotowany pasztet przekładam do foremek i delikatnie ugniatam. Foremki możemy wysmarować olejem lub wyłożyć folią spożywczą, dzięki czemu będzie łatwiej wyjąć pasztet.

    Foremki z pasztetem wstawiam do lodówki na około 2-3 godziny, aby pasztet stężał.

    Pasztet drobiowy jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń