Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet drobiowy w boczku

Pasztet drobiowy w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 292 Ocena: 2719

Dodano:

Odsłon: 1628

Obalam stereotypowe myślenie, że pasztet pieczemy tylko na święta ;) Pasztet drobiowy w boczku to fenomenalna i smaczna propozycja również na co dzień.

Składniki

  • 5 ćwiartek z kurczaka (lub cały kurczak o wadze około 1,5 kg)
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • połowa małego selera (lub 1/4 dużego)
  • 2 łodygi świeżego lubczyku (można zastąpić łyżką suszonego)
  • 1 czerstwa bułka
  • 1 jajko
  • kilka liści laurowych (3-4 szt.)
  • kilka ziarenek ziela angielskiego (5-6 szt.)
  • kilka ziarenek pieprzu (5-6 szt.)
  • słodka i ostra papryka do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • około 18 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • smalec do wysmarowania formy
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy.

  2. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej wody wrzucamy umyte ćwiartki kurczaka. Gotujemy około 20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i lubczyk. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowanego kurczaka i warzywa wyciągamy, pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości.

  3. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy około 10 minut na średnim ogniu.

  4. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu.

  5. Za pomocą maszynki do mielenia mięsa mielimy: wątróbkę, mięso, warzywa, czosnek i bułkę. Do powstałej masy dodajemy jajka, około 50 ml wywaru z gotowania mięsa, ostrą i słodką paprykę, pieprz i solimy. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą.

  6. Foremkę (u mnie o wymiarach 30 cm x 8 cm x 6 cm) dokładnie smarujemy smalcem. Wykładamy ją plastrami boczku w taki sposób, aby na zewnątrz zostały kawałki, które przykryją wierzch pasztetu. Wypełniamy mięsną masą i przykrywamy boczkiem.

  7. Pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) przez około godzinę. Pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia i dopiero wtedy wyciągamy z formy.

    Smacznego ;)

  8. P.S.
    Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso i warzywa z rosołu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 08 lipca Super pasztet :) Robimy podobny, tylko że dwie foremki i więcej ostrości ;) Jest w domu "parę" osób do wyżywienia szczególnie wakacyjną porą :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 08 lipca Pyszny jeszcze w boczku to już w ogóle mniaaaaam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń