Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet drobiowy z żurawiną

Pasztet drobiowy z żurawiną

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 6625

Dodano:

Odsłon: 18388

Zamiast żurawiny możemy użyć suszonych śliwek. Pasztet delikatny, wilgotny, daje się rozsmarować na kanapce. Warto używać mieszanych mięs do pasztetu, smakują wtedy najlepiej. Trzeba jednak uważać, by pasztet nie wyszedł suchy, nie piec go zbyt długo, do masy warto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 400g piersi z indyka
  • pęczek włoszczyzny
  • 250g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • 2 kajzerki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 100 g suszonej żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, majeranek, lubczyk, imbir
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte mięso zalewamy zimną wodą tak, by przykryła mięso, dodajemy pęczek włoszczyzny, ziele angielskie, liście laurowe i łyżeczkę soli i wstawiamy na panik o średniej mocy i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (1h). Wyłączamy palnik, do wywaru wrzucamy na 5-10 minut wątróbkę, by się sparzyła. Wyjmujemy, a mięso odstawiamy do wystudzenia. Następnie mięso z udek oddzielamy od kości.

  2. Cebule kroimy w kostkę lub piórka, podsmażamy na łyżce masła, odstawiamy do przestudzenia.

  3. Bułki zalewamy wywarem z gotowania mięsa, gdy się namoczą lekko odciskamy.

    Mięso, wątróbkę, cebule, bułki przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Możemy również dodać warzywa z gotowania mięsa. Wszystko mieszamy dokładnie w dużej misce, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, startą gałką muszkatołową, imbirem i lubczykiem, dodajemy jajka, kaszę mannę w razie potrzeby wlewamy trochę wywaru z gotowania mięsa. Masa nie może być sucha, powinna być kleista. Na końcu dodajemy żurawnię i mieszamy. Masę odstawiamy na 30 minut do przegryzienia. Następnie przekładamy do foremek wysmarowanych smalcem i obsypanych bułką tartą. Pieczemy około 60 minut w 180 stopniach. Pasztet możemy przykryć folią aluminiową w pierwszej fazie pieczenia, by nie wysychał, folię zdejmujemy 15 minut przed końcem pieczenia. Po upieczeniu pasztet odstawiamy do wystudzenia, a następnie schładzamy go w lodówce kilka godzin.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 28 marca 2015 Dzisiaj również robiłam pasztet,bardzo podobnie tylko z innego mięsa- z królika i kury i też z żurawiną.Twój wygląda bardzo smacznie -))) Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń