Przekąski Przepis na:
Pasztet jajeczny z pieczarkami

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 468
Dodano: 26.03.2018
Odsłon: 3236
Składniki
- 10 jajek ugotowanych jajek
- 2 surowe jajka
- 500 g pieczarek startych na tarce o grubych oczkach
- 1 pęczek szczypiorku, posiekanego
- 1 pęczek pietruszki, posiekanej
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 łyżeczki suszonej bazyli
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Cebulę drobno siekamy i wraz z pieczarkami podsmażamy na oleju, następnie studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę.
W dużej misce mieszamy dokładnie ugotowane jajka, pieczarki z cebulką, posiekane zioła, surowe jajka, bułkę tartą, majonez, śmietanę oraz przyprawy.
Podłużną formę o długości 28 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Masę przekładamy do formy i pieczemy 60 minut w temperaturze 200°C. Studzimy.
Komentarze do przepisu (0)