Do góry

Śniadania Przepis na:

Pasztet myśliwski - konserwa

Pasztet myśliwski - konserwa

Autor: beiot

Przepisów i artykułów: 14 Ocena: 53

Dodano: 23.10.2017

Odsłon: 5339

Domowe konserwy to sposób na wprowadzenie do domowej kuchni nowych smaków. Dodatkowo są one smaczne, zdrowe i trwałe!

Składniki

  • mięso kl. II z dzika 1 kg – ścinki z rozbioru (lub wieprzowe)
  • wątroba z indyka 0,5kg
  • piersi dzikiej kaczki 0,5 kg - lub z kaczki hodowlanej
  • podgardle wieprzowe 0,5kg
  • marchew 8 sztuk
  • pietruszka 2 szt
  • seler zwyczajny
  • cebula 4 szt
  • smalec
  • pieprz biały 1,5g/kg
  • jałowiec 0,5g/kg
  • kwiat gałki muszkatołowej 0,5g/kg
  • sos sojowy 1 łyżeczka na kg (dobrej jakości)
  • sól kamienna 15g/kg
  • mleko w proszku 20g/kg
  • kasza manna 30g/kg
1-2 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kaszy:

    W garnku zagotowujemy rosół z gotowania mięsa w ilości 3 części rosołu na 1 cześć kaszy. Wsypujemy powoli kaszę manną ciągle mieszając. Po zagotowaniu kaszę odstawiamy celem ostygnięcia. Po ostygnięciu dodajemy kaszę do masy mięsnej i wszystko mieszamy.

  2. Przygotowanie wsadu:

    Mięso kroimy na duże kawałki i obsmażamy na smalcu. To samo robimy z oczyszczonymi warzywami. Wszystkie składniki wkładamy do garnka, podlewamy wodą, nie za dużo. Wszystko dusimy do miękkości na małym ogniu. Wyjmujemy z rosołu i studzimy. Wątrobę wkładamy do powstałego rosołu i krótko zaparzamy, nie smażymy jej. Po ostygnięciu mięso w tym wątrobę rozdrabniamy na sitku 2-3mm. Z warzyw rozdrabniamy tylko marchewkę, reszty nie wykorzystujemy. Rozdrobnione mięso i warzywa dokładnie mieszamy, dodajemy sól i przyprawy.

    Teraz musimy przygotowaną masę zmiksować na gładko. Do tego używamy kutra, malaksera lub blendera. Podczas kutrowania dodajemy rosołu oraz mleko w proszku. Rosołu dodajemy tyle, aby otrzymana masa była dość luźna, tzn. przy nakładaniu do puszki i stuknięciu kilka razy puszką w stół rozpływała się.

  3. Napełnianie i zamykanie puszek:

    Puszki i pokrywki przed napełnieniem należy wyparzyć, podobnie jak słoiki. Następnie do puszek wkładamy otrzymaną masę podczas wkładania uderzamy dnem puszki o stół w celu odpowietrzenia masy i jej równomiernego ułożenia (wypełnienia puszki). Puszkę napełniamy tak, aby po założeniu i dociśnięciu pokrywki zawartość nie wypływała z puszki. Ja używam z Puszkopolu.

  4. Napełnione puszki przed zamknięciem na puszkarze można jeśli jest taka możliwość zabezpieczyć CO2, czyli dwutlenkiem węgla. Polega to na strzeleniu gazem pod pokrywkę. W domowych warunkach można to zrobić np. pustym syfonem z nabojami CO2. Przedzaciśnięciem pokrywki lekko unosimy pokrywkę i przedmuchujemy gazem z syfonu lub pistoletem z butli z CO2. Szybko przykrywamy. Stawiamy na talerzyk puszkarki i rozpoczynamy zaciskamy krawędź.

  5. Obróbka termiczna konserw:

    Konserwy należy pasteryzować lub sterylizować. Mimo, iż posiadam autoklaw wybrałem do sterylizacji domowej szybkowar. Wg. zapewnień producenta temperatura wewnątrz powinna osiągnąć 105st. C. Proces sterylizacji to podgrzanie wyrobu do temp. powyżej 100st. na określony czas.

  6. Po ustawieniu konserw w szybkowarze i wlaniu ok. 5cm wody doprowadzamy szybkowar do stanu w którym przez zawór grzybkowy zaczyna uchodzić para pod ciśnieniem. Od tego momentu mierzymy czas. Konserwy z pasztetem sterylizujemy 45-50min. Następnie upuszczamy ciśnienie, otwieramy szybkowar i przenosimy konserwy do naczynia z zimną wodą. Podczas chłodzenia konserw zmieniamy wodę, lub zostawiamy je w bieżącej, zimnej wodzie do osiągnięcia temp. ok. 30st. i przenosimy do chłodnego pomieszczenia np. lodówki. Chłodzimy do momentu uzyskania wewnątrz konserwy temp. ok. 6 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 23 października No nie, pełny szacun za to, co robisz :)
Bardzo chętnie kupilibyśmy, jak oczywiście sprzedajesz takie cuda :)
Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń