Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet pieczony z cukinii

Pasztet pieczony z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 276 Ocena: 6274

Dodano:

Odsłon: 22579

Słyszałam o nim od dawna i już wiele razy miałam go zrobić-wreszcie się wzięłam i zrobiłam -pasztet z cukinii ,bo o nim mowa-Wyszedł genialny,pełen aromatów i smaku.Prosty do zrobienia ,tani ,super sprawdził się na śniadanie z odrobiną malinowego pomidorka ,lib na obiad z sosem czosnkowym-mniam,zdecydowanie do powtórzenia-polecam gorąco....i ten zapach który rozchodzi się po domu jak się piecze....zdecydowanie ciężko doczekać ,aż wystygnie ,żeby spróbować......

Składniki

  • Cukinia 3 szklanki ok 700 g ( zielona lub żółta )
  • marchewka mała 3 szt
  • cebula średnia 2 szt
  • czosnek 4 ząbki
  • kasza manna 3/4 szklanki
  • olej 1/3 szklanki
  • 4 jajka koperek pęczek ( można zamienić na pietruszkę)
  • curry łyżeczka
  • słodka papryka 1/2 łyżeczki
  • sól pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię zetrzeć do miski na tarce jarzynowej, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie wycisnąć porządnie z nadmiaru wody. Zetrzeć marchewkę i dodać do cukinii. Na patelni podsmażyć pokrojony drobno czosnek i cebulę do miękkości. Dodać do miski z cukinią. Następnie dodać olej, jajka oraz kasze mannę. Doprawiamy papryką oraz curry. Na koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku, posypujemy posiekanym koperkiem i całość mieszamy. Przekładamy do keksówki (25x12) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. W formy wyciągamy po całkowitym wystudzeniu i dopiero kroimy. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń