Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet sojowy

Pasztet sojowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 412

Chrupiący pasztet z soi to pyszny, a zarazem zdrowy dodatek na kanapki.

Składniki

  • soja (sucha) 160g
  • pieczarki (średnie) 6szt
  • marchewka (duża) 1szt
  • cebula (duża) 1szt
  • papryka świeża 50g
  • czosnek 3 duże ząbki
  • jajka 3 szt
  • natka pietruszki 1pęczek
  • bułka tarta 2 czubate łyżki
  • tłuszcz do smażenia
  • gałka muszkatałowa, ostra papryka, sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Soję zalać zimną wodą i zostawić do napęcznienia na noc (około 12 godzin). Gotować w tej samej wodzie, w której się moczyła ( ja dolewam dodatkowo trochę świeżej wody). Ugotować al dente.

  2. Pieczarki oraz marchew zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę.
    Czosnek posiekać .
    Paprykę pokroić w drobną kostkę.
    Natkę pietruszki posiekać.

  3. Warzywa należy przesmażyć na patelni zaczynając od cebuli, gdy już będzie lekko zeszklona dodajemy pieczarki, po chwili dodajemy marchew, czosnek oraz połowę natki pietruszki. Smażymy, aż odparuje woda, następnie studzimy warzywa.

  4. Do ugotowanej i przestudzonej soi wbijamy jajka i blendujemy tak, aby było widać kawałki soi.
    Do zblendowanej soi dodajemy przestudzone warzywa, papryke, pozostała część natki pietruszki, bułkę tartą oraz doprawiamy do smaku.

  5. Blachę (najlepiej keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Do gotowej blachy przekładamy przygotowaną masę.
    Piekarnik nagrzewamy na 185 stopni i pieczemy ok. 40 - 50 minut.
    (najlepiej sprawdzić czy pasztet jest już gotowy wykałaczką)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń