Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet świąteczny:

Pasztet świąteczny:

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1776

Dodano:

Odsłon: 1975

Jeden z najlepszych pasztetów jakie piekłam. Cały sekret polega na doborze odpowiednich składników i niewielkiej ilości koniaku. Polecam.

Składniki

  • 40 dag łopatki
  • 40 dag surowego boczku
  • 40 dag karczku
  • 3 duże udka
  • 30 dag drobiowych wątróbek (dokładnie oczyszczonych)
  • sól, pieprz, majeranek i ewentualnie odrobina gałki
  • 1/4 szklanki koniaku
  • 5 całych jajek
  • 1 szklanka mięsnego wywaru
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych.
    Dodajemy kurze wątróbki i gotujemy jeszcze 10 minut (nie dłużej).
    Odlewamy około 1 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy.
    Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie.Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do dwóch foremek (teraz przełożyłam do trzech mniejszych i dodałam do jednego suszoną żurawinę a do drugiego suszone śliwki)Ugniatamy i uderzamy foremką w blat, by usunąć resztki powietrza. Pieczemy godzinę w tem. 180 stopni.
    Podajemy z konfiturą z żurawiny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń