Do góry

Przekąski Przepis na:

pasztet szwagra

Przepis dnia 2012-04-08
pasztet szwagra

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 22364

bardzo smaczny, pożywny i zdrowy pasztet domowy :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa, 1/2 kg
  • Wołowina b/k, 1/2 kg
  • noga (tzw. ćwiartka) z kurczaka, 1 szt.
  • boczek surowy, 30 dkg
  • podgardle wieprzowe, 30 dkg
  • wątróbki drobiowe, 30 dkg
  • bułki suche, 2 szt.
  • włoszczyzna, cebula
  • jajko, 5 szt.
  • Gałka muszkatołowa, sól, pieprz, do smaku
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso ugotować z włoszczyzną i cebulą. Posolić w trakcie gotowania. Gotować długo, aż się będzie rozpadać (ok. 2 godzin na małym ogniu).

  2. Wątróbkę ugotować oddzielnie - ok. 10 min.

  3. Wystudzić mięso i wątróbkę i zmielić 2x na małym sitku. Dodać namoczone w wywarze z mięsa bułki, dodać jajka, przyprawić gałką, solą i pieprzem, żeby po spróbowaniu miało dobry smak (ja wsypuję całą torebeczkę gałki muszkatołowej). Wyrobić na gładką, jednolitą masę.

  4. Piec w foremce (lub dwóch) około 1 godziny.

  5. Wyciągnąć i zajadać po wystudzeniu (albo na gorąco :) ) Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pinocchio 05 kwietnia 2012 Proponuję na pozostałym wywarze ugotować zupę pomidorową :) Pychotka!

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń