Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pasztet tradycyjny"
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
...ale pyszny.
Odsłon: 695
Zdecydowanie jeden z najlepszych przepisów chleba jaki udało mi się upiec. Pi...
Odsłon: 74
Polecam.
Odsłon: 622
Dzisiaj krupnik przygotowany na wywarze z gotowania golonki. Krupnik prosty w...
Odsłon: 355
Mocno chrupiący chleb z wierzchu i wilgotny w środku, prosty, bez użycia wiel...
Odsłon: 150
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 5124
Składniki
Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż pokrojoną cielęcinę i 10 dag pokrojonej słoniny, duś ok. 20 min, po czym dodaj wątróbki oraz wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę.
Formę natłuść, wysyp bułką, wyłóż paskami z reszty słoniny (5 dag), napełnij masą, nakryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.
<strong>Pasztet tradycyjny - przepis II</strong>
60 dag wieprzowiny, 25 dag wątróbek, 20 dag słoniny. Do gotowania mięsa: 3 listki laurowe, pieprz, ziele ang., 3 jajka, cebula, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, 5 dag masła, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, ew. do dekoracji mieszanka posiekanych ziół.
Wieprzowinę ugotuj z przyprawami. W rondlu na maśle zeszklij pokrojoną w grube plastry cebulę, włóż 15 dag pokrojonej słoniny, podduś ok. 15 min, po czym dodaj wątróbki oraz ugotowaną wieprzowinę ze szkl. wywaru. Gotuj 5 min. Schłodź, zmiel 3 razy. Dopraw, wbij jajka, wyrób masę.
Formę do pasztetu natłuść, wysyp ją bułką tartą, wyłóż cienkimi paskami pozostałej słoniny (5 dag), napełnij masą, przykryj folią, piecz ok. 50 min w temp. 180°C. Pasztet możesz posypać posiekanymi ziołami.Źródło: Świat kobiety