Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet w formie babeczek:

Pasztet w formie  babeczek:

Autor:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1218

Dodano:

Odsłon: 1907

Można go podać na ciepło, jako znakomitą przystawkę.Przygotowany w domu, smakuje zupełnie inaczej niż ten, kupiony w sklepie.

Składniki

  • 20 dag łopatki
  • 20 dag surowego boczku
  • 20 dag karczku
  • 2 duże udka kurze
  • 30 dag kurzych wątróbek
  • sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek do smaku
  • odrobina gałki (ale można pominąć, jeśli nie lubimy jej smaku)
  • 2 łyżki koniaku
  • 3 całe jajka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych.
    Na 10 minut przed końcem gotowania, dodajemy kurze wątróbki.
    Odlewamy około 1/2 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy.
    Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie.Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do małych foremek . Ugniatamy łyżeczką by usunąć resztki powietrza. Pieczemy 30 minut w tem. 180 stopni.
    Podajemy na ciepło z konfiturą z żurawiny lub czerwonej borówki.
    Smaczny także na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń