Przekąski Przepis na:
Pasztet w formie babeczek:

Przepisów i artykułów: 189 Ocena: 1218
Dodano: 22.01.2019
Odsłon: 1907
Składniki
- 20 dag łopatki
- 20 dag surowego boczku
- 20 dag karczku
- 2 duże udka kurze
- 30 dag kurzych wątróbek
- sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek do smaku
- odrobina gałki (ale można pominąć, jeśli nie lubimy jej smaku)
- 2 łyżki koniaku
- 3 całe jajka
3-4 os. | > 60 min | łatwe | przystępne |
Przygotowanie
-
Mięsa i udka gotujemy do miękkości z dodatkiem ziaren czarnego pieprzu i dwóch liści laurowych.
Na 10 minut przed końcem gotowania, dodajemy kurze wątróbki.
Odlewamy około 1/2 szklanki wywaru mięsnego i zachowujemy.
Mielimy wszystko dwa razy na najdrobniejszych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wbijamy całe jajka i wyrabiamy bardzo dokładnie.Na końcu wlewamy koniak i ponownie wyrabiamy masę. Masa jest mocno zwarta, więc dolewamy stopniowo zachowany rosół. Przekładamy do małych foremek . Ugniatamy łyżeczką by usunąć resztki powietrza. Pieczemy 30 minut w tem. 180 stopni.
Podajemy na ciepło z konfiturą z żurawiny lub czerwonej borówki.
Smaczny także na zimno.
Komentarze do przepisu (4)

babcitereskiciasta 24 styczniaZgłoś do usunięcia
Musi być pyszny taki pasztet.:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Z żurawiną,pychota :)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł:)0 Kto głosował? | Odpowiedz

SlodkoSlodka83 22 styczniaZgłoś do usunięcia
Świetny pomysł :-)0 Kto głosował? | Odpowiedz