Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet warzywny

Przepis dnia 2019-08-15
Pasztet warzywny

Autor:

Przepisów i artykułów: 317 Ocena: 3824

Dodano:

Odsłon: 8227

Świetna, smaczna przekąska lub dodatek do obiadu. Polecam.

Składniki

  • 1 średnia bulwa selera
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szkl. zielonej soczewicy
  • 3 jajka
  • 1 cebula + 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, majeranek
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Soczewicę namoczyć na pół godziny. Następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Seler i marchewki obrać, potem zetrzeć
    na tarce o średnich oczkach. Cebulę drobno pokroić. Czosnek przepuścić przez praskę. Cebulę i czosnek poddusić na oleju. W misce połączyć wszystkie warzywa. Dodać jajka i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę warzywną przenieść do foremki. Piec w 180 st. C 60 minut. Kroić kilka godzin po upieczeniu, gdyż może się kruszyć. Ja dałam na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń