Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet wiejski pieczony w boczku

Pasztet wiejski pieczony w boczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2249 Ocena: 13786

Dodano:

Odsłon: 2096

Smaczny i prosty w wykonaniu pasztet na śniadanie lub na kanapki.

Składniki

  • Wątróbka drobiowa 35 dag
  • Mleko ½ litra
  • Cebula biała 1 szt.
  • Boczek 25 dag
  • Filet z kurczaka 25 dag
  • Czosnek 2 ząbki
  • Masło 5 dag
  • Pieprz ziarnisty(kilka ziarenek)
  • Jałowiec (kilka ziarenek)
  • Chleb 3 kromki (bez skórki)
  • Białe wino 2 kieliszki
  • Jajko 1 szt.
  • Tymianek 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Boczek w plastrach 20 dag do obłożenia
  • Tłuszcz do formy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Wątróbkę oczyścić, moczyć w mleku przez godzinę, następnie odsączyć i pokroić. Po czym zmielić razem z kurczakiem i boczkiem. Dodać zmiażdżony czosnek, rozgniecione ziarenka pieprzu i jałowca. Chleb pokruszyć, namoczyć w winie i rozmąconym jajku. Połączyć z mięsem, przyprawić do smaku i schłodzić przez kilka godzin. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać do przygotowanej masy. Foremkę posmarować tłuszczem, wyłożyć równo masę mięsną, obłożyć plastrami boczku i przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 90 minut. Pod koniec zdjąć folię i zarumienić pasztet, ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń