Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z cukini

Pasztet z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 66

Dodano:

Odsłon: 19075

Pasztet jest łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i tani. Pyszny na ciepło i zimno.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni.

  2. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na patelni - odparować wodę.

  3. Żółtka odzielić od białek. Z białek ubić pianę.

  4. W dużej misce wymieszać bułkę tartą, ser starty na tarce o grubych oczkach, olej, drobno posiekaną cebulę, pieczarki, piertuszkę, żółtka, przyprawę i na końcu zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach. Na końcu dodać pianę z białek i wszystko delikatnie wymieszać. Przełożyć wymieszaną masę do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 1 godzinę, aż się przybrązowi.

  5. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno. Podaję go z surówką z białej kapusty.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

sereberko80 27 września 2011 cieszę sie, że smakowały Ci muffinki :-) ja również robiłam pasztet z Twojego przepisu i był tak pyszny, że zjedliśmy go na kolację na ciepło i nie doczekał żeby spróbowac go na zimno :-) pozdrawiam

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 24 sierpnia 2011 Robiłam ten pasztet w wersji z kalafiorem zamiast cukinii, też był pyszny. Do kalafiora można dodać troszkę marchewki i brokuła będzie miał ładniejszy kolor.

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

agniesia76 24 sierpnia 2011 Robiłam ten pasztecik, można dodatkowo dodać mięso mielone jak ktoś woli, obie wersje są pyszne jest bardzo dobry wszystkim smakuje super rozsmarowuje się na chlebku ;0) pozdrawiam ciepło

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

nana 09 sierpnia 2011 ciekawy przepis, mam w domu jedna osobe nie jadzaca miesa, wiec skorzystam z tego przepisu...pozdrowionka

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Magda007 07 sierpnia 2011 myślę że można by zrobić z tego farszu kotlety, ale wtedy trzeba by smażyć je na oleju, pieczony pasztet jest zdecydowanie bardziej dietetyczny

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 sierpnia 2011 Ciekawy ten Twój pasztet. Zastanawiam się, czy z tego farszu nie byłyby dobre smażone kotleciki. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń