Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 315 Ocena: 1787

Dodano:

Odsłon: 1619

Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. udało się wyhodować z kabaczka nowe warzywo, które znamy pod nazwą cukinia, od włoskiego słowa „zucchini”, czyli mała dynia. Nowy owoc, bo z biologicznego punktu widzenia cukinia jest owocem, szybko podbiła serca Europejczyków. W Polsce dostępna jest dopiero od kilkunastu lat. Cukinia potrafi wcielić się w niejedną kulinarną rolę. Dziś główną rolę gra w pasztecie. Pasztet jest wilgotny, delikatny, aromatyczny i na prawdę pyszny. Z pewnością na stałe zagości w naszej kuchni. Mam już pomysł na kolejną wariację na temat pasztetu z cukinii, ale przyjdzie na to czas. Tymczasem zapraszam na pasztet.

Składniki

  • 1 ½ kg cukinii
  • 300 g pieczarek
  • 60 g otrąb mielonych mieszanych
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 duża marchewka
  • 1 papryczka chili *
  • 1 duża cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 2 łyżki smalcu gęsiego **
  • 2 łyżki mąki
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ pieprzu ziołowego
  • pieprz czarny
  • tymianek suszony
  • sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Cukinia w tym czasie puści sok. W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Pieczarki ścieramy na tarce o średnich oczkach. Na patelni rozgrzewamy smalec gęsi, wrzucamy cebulę i posiekaną drobno papryczkę chili. Mieszamy i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pieczarki, czosnek przeciśnięty przez praskę i podsmażamy na średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia.
    Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając wierzch. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy.

    Notes

    * można pominąć
    ** można zastąpić oliwą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń