Do góry

Przekąski Przepis na:

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Autor:

Przepisów i artykułów: 76 Ocena: 941

Dodano:

Odsłon: 5258

Bardzo łatwy i bardzo smaczny pasztet z cukinii. Robię go bardzo często w sezonie na cukinię.

Składniki

  • cukinia do 1 kg
  • 3 jajka
  • 1 duża marchew
  • żółty ser - max 15 dkg
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 starta cebula
  • 2 ząbki czosnku - opcjonalnie
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok.

  2. Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki: jajka, cebulę, startą marchew, czosnek przeciśnięty przez praskę. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, pieprz czarny, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej.

  3. Bez żółtego sera pasztet też będzie wyśmienity i troszkę lżejszy. W przypadku tego pasztetu nie obowiązują zasady ścisłego trzymania się przepisu.

    Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 24 czerwca Ale pyszny i lekki! Na cieplo jest wrecz boski!

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń