Do góry

Dodatki Przepis na:

Pasztet z cukinii - doskonały

Pasztet z cukinii - doskonały

Autor:

Przepisów i artykułów: 207 Ocena: 1273

Dodano:

Odsłon: 6377

Wbrew pozorom jest banalny w wykonaniu i tani w składnikach. Smak ma delikatny, jest mokry, ładnie się rozsmarowuję... no po prostu doskonały!

Składniki

  • 3 cukinie
  • 2 marchewki
  • 5 jajek
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g sera żółtego
  • 2 duże cebule
  • 1 i 1/4 szklanki bułki tartej (u mnie domowa żytnia)
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • natka zielonej pietruszki wedle uznania
  • sól, pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie i marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odsączamy sok z cukinii.

  2. Oddzielamy białka od żółtek.

  3. Czosnek przeciskamy przez praskę.

  4. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

  5. .Cebulę i natkę pietruszki kroimy drobno.

  6. Teraz wszystkie składniki, oprócz białek ze sobą łączymy. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywno i dodajemy do reszty.

  7. Powstałą masę przelewamy do 2 form wyłożonych folią aluminiową i pieczemy 60 min 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń